Nyheter i sortimentet

Nyhet 2014-04-01

2011, Z1N ”IL NUMERO UNO ZINFANDEL", Italiensk topp-Zinfandel för 109kr!

Bild på Z1N IL NUMERO UNO ZINFANDEL
Fylliga & smakrika 10 13 9

Z1N IL NUMERO UNO ZINFANDEL

Rött vin från Apulien, Italien

Vinet är av Riserva kvalite och görs i knappa 75.000 flaskor. Detta är första årgången av vinet, druvorna är handplockade från vingårdar runt staden Manduria på den Italienska klacken. 20% av druvorna låter man sitta kvar längre än vanligt på vinrankan för att få extra hög koncentration = ”Passule-metoden” vilket ger en enorm kraft och djup i vinet. Smaken är fyllig, koncentrerat fruktig med toner av björnbär, katrinplommon, kryddor, choklad och fat. Avslutningen är balanserad samt mycket koncentrerad med en imponerande längd. | Läs mer

Området Puglia, eller Apulien, utgör klacken på den italienska stöveln. Det är ett av världens äldsta vinodlingsområden med många uråldriga druvsorter som primitivo, nero d’avola och negroamaro. Klimatet är mycket varmt och torrt, men närheten till havet ger druvorna en välbehövlig nattlig svalka. Puglia har på senare år genomgått en mindre vinrevolution där utvecklingen gått från kvantitet till målmedveten kvalitet. Många utomstående vinmakare har bidragit till den positiva förändringen, hitlockade av de goda förutsättningarna.

Producenten Femar Vini är en ganska ung vinproducent, etablerad 1970, och är belägen i det vackra Frascati, strax söder om Rom. De äger ca 40 hektar egna odlingar men har långtidskontrakt med odlare över stora delar av Italien och kan därför producera högkvalitativa viner från många områden.

Vinet ”Il Numero Uno Zinfandel” kommer från producentens bästa Zinfandelodlingar kring staden Manduria. Druvorna plockas för hand där delar av druvorna plockas när dom är övermogna = ”Passule metoden”. Att använda sig av delvis torkade druvor ger vinet en enorm kraft och längd som tillsammans med 12 månaders fatlagring på små ekfat ger ett mycket komplext vin. Producenten klassar detta som en Riserva di Famiglia, ett vin av mycket hög kvalitet.

Karaktär Vinet har en djupt röd färg och en stor doft av mörka bär, plommon, choklad och fat. Smaken är fyllig, koncentrerat fruktig med toner av björnbär, katrinplommon, kryddor, choklad och fat med en lång eftersmak med en enorm koncentration med balanserade tanniner samt en fräsch stram avslutning med balanserad syra.

Serveras Vid 16-18° till smakrika kötträtter av nöt, lamm och vilt med kraftiga och smakrika tillbehör. Vinet är även gott att njuta som det är.

Lagring Vinet kan lagras upp till fem år men går att dricka redan nu.

Fyllighet 8
Fyllighet
Strävhet 5
Strävhet
Fruktsyra 8
Fruktsyra
Sötma 4
Sötma

Förpackning Årgång Pris Varunr. Sortiment Tillgänglighet
Flaska, 750 ml. 2011 109 kr. 72720 Beställning Beställ
Pressinfo
Word
Fakta om vinet (word)
Pdf
Fakta om vinet (pdf)
Z1n_press
Högupplöst produktbild